Oldal kiválasztása

A chi-kung gyakorlatok elősegítik az emberi chi és a természeti erők harmóniájának kialakulását.

Segítenek a betegségek megelőzésében és gyógyításában, az önismeretben és önmegvalósításban.

Chi vezetékek és tárolók

(szerkesztés alatt…)

A 12 szerv-vezeték:

A testben 12 Chi-vezeték található, amelyet a kínai orvoslás chi-folyamként tart nyílván. Minden egyes Chi-vezeték egy, a test mindkét oldalán lévő szimmetrikus vezetékpár, habár egyes számban említik őket. E 12 vezeték egyik vége a 12 szerv egyikével áll kapcsolatban, míg a másik vége egy láb- vagy kézujjhoz kapcsolódik (hat vezeték kapcsolódik az ujjakhoz, a másik hat pedig a lábujjakhoz). Hat Yang szerv és hat Yin szerv létezik, és mindegyik Yang szerv kapcsolódik egy Yin szervhez a különleges Yin-Yang kapcsolat által. A Yin és Yang szervpárok ugyanahhoz a fázishoz – elemhez – tartoznak az Öt Fázisban, és a vezetékeik egymást követik a Chi keringési rendszerében. A végtagok külső részén helyezkednek el a Yang vezetékek, a Yin vezetékek pedig belül. A szervek további alosztályokba sorolhatók a Yin-Yang jellemzők különböző szintjei alapján. A Yang szervek főbb típusai a Nagyobb Yang (Taiyang), Kisebb Yang (Shaoyang) és a Yang Ragyogás (Yangming). A Yin szervek a Nagyobb Yin (Taiyin), a Kisebb Yin (Shaoyin) és az Abszolult Yin (Jueyin). Minden egyes meridiánban 2 óráig egy erősebb áramlás van jelen, mint egy hullám, úgy halad végig a 12 meridián páron.

meridianok

FÖLD Láb – Yang Ragyogás: gyomor meridián, 7-9 óra
Láb – Nagyobb Yin: lép-hasnyálmirigy meridián, 9-11 óra
TŰZ Kéz – Kisebb Yin: szív meridián, 11-13 óra
Kéz – Nagyobb Yang: vékonybél meridián, 13-15 óra
VÍZ Láb – Nagyobb Yang: húgyhólyag meridián, 15-17 óra
Láb – Kisebb Yin: vese meridián, 17-19 óra
TŰZ Kéz – Abszolult Yin: szívburok meridián, 19-21 óra
Kéz – Kisebb Yang: hármas melegítő meridián, 21-23 óra
FA Láb – Kisebb Yang: epe meridián, 23-1 óra
Láb – Abszolult Yin: máj meridián, 1-3 óra
FÉM Kéz – Nagyobb Yin: tüdő meridián, 3-5 óra
Kéz – Yang Ragyogás: vastagbél meridián, 5-7 óra

A 8 különleges vezeték:

Ezeket a vezetékeket tárolóknak is hívják, mivel Chit tárolnak a szervezet számára. A 8 tároló többsége egészen a 12 szerv-meridiánig nyúlik, és részt vesz a Chi keringtetésében. Ezek a tárolók összefüggő kapcsolati hálót formálnak a vezetékekkel és megvan mindegyiknek a saját működési jellegzetessége. Egyrészt azért hívják különlegesnek – vagy titokzatost, furcsát is jelent a nevük -, mert kevesen rendelkeznek megfelelő ismeretekkel ezekről a meridiánokról. Sok kínai orvos úgy magyarázza, hogy azért nevezik „furcsának” őket, mert létezik négy olyan tároló, amelyiknek nincs párja. Mivel a 8 tároló biztosítja a homeosztázist is, hívják őket „homeosztatikus meridiánnak”. A vezetékek mindegyike jelentős befolyással bír a pszichés működésre és az egyéniségre is. Ezért alkalomadtán „a nyolc pszichés vezetéknek” nevezik őket.

Egyik leggyakoribb jellemzőjükre Bian Que világított rá a Nan Jing című könyvében. Beszámolója szerint a 12 szervhez kapcsolódó meridián folyamokat képez, míg a 8 különleges tároló tartályként működik. A tárolók, azon belül is főleg a befogadó és a Kormányzó meridián elnyeli a felesleges Chit a fő vezetékekből, majd visszaengedi, ha túlzottan lecsökken a Chi-szint. Amikor a 12 szerv-meridiánban nincs elég Chi akkor a 8 tároló pótolja a hiányt.

Ezek a tárolók az alábbiak: 1. Kormányzó vezeték (Du Mai); Befogadó vezeték (Ren Mai); 3. Toló vezeték (Chong Mai); 4. Övvezeték (Dai Mai); 5. Yang sarokvezeték (Yangchiao Mai); 6. Yin sarokvezeték (Yinchiao Mai); 7. Yang összekötő vezeték (Yangwei Mai); Yin összekötő vezeték (Yinwei Mai).

Luo vezetékek:

Léteznek másfajta Chi-vezetékek is, melyek neve „Luo”, avagy „Chi-ágak”. Több milliónyi Luo szóródik szét a vezetékekből, hogy ejutassa a Chit a test minden pontjára. A Luo-k vezetik ki a Chit a vezetékekből a bőr, a haj és a körmök táplálására, valamint a csontvelőbe áramolva gondoskodnak a vérsejtek előállításáról. A luo-k kötik össze a szerveket, lehetővé téve ezzel, hogy kommunikáljanak és együttműködjenek.